مشاغل تا سال ۲۰۳۰ به چه سمتی میروند؟
💎 مجمع جهانی اقتصاد چندی پیش گزارش مشاغل ۲۰۲۵ خود را منتشر کرده است که به بررسی کامل بازار کار جهان میپردازد. این گزارش که هر دو سال یکبار منتشر میشود ، روندها و تغییرات بزرگ پیشرو در ۵ سال آینده را پیشبینی میکند. این گزارش بر اساس نظرسنجی از هزار کارفرما در سطح جهان تنظیم شده است که در مجموع نماینده ۱۴ میلیون شاغل از ۲۲ صنعت مختلف هستند.
◀️ ۵ روند بزرگ اثرگذار بر بازار کار
تحولات بازار کار ناشی از ۵ روند بزرگ جهانی است که بر اساس میزان اهمیتشان در زیر شرح داده شدهاند:
▪️تغییر تکنولوژی
کارفرمایان انتظار دارند که تغییرات تکنولوژی، بیش از هر عامل دیگری بر بازار کار اثر بگذارد. بهویژه هوش مصنوعی و خودکارسازی (اتوماسیون) این روند بزرگ را پیش میبرند.
▪️ابهام اقتصادی
با اینکه میانگین تورم جهانی در سال ۲۰۲۴ کاهش یافت و اقتصاد، تابآوری خود را اثبات کرد، نیمی از کارفرمایان انتظار دارند افزایش هزینه زندگی منجر به تغییرات سازمانی شود. همچنین ۴۲درصد از آنها بر این باورند که کاهش رشد اقتصادی بر عملیاتشان اثر خواهد گذاشت. این متغیرهای اقتصادی باعث ترسیم یک چشمانداز استخدام محتاطانه شده است.
▪️گسست جغرافیایی اقتصاد
تنشهای جهانی باعث گسست و منطقهای شدن مبادلات تجاری شده است. در سالجاری و با روی کار آمدن دولت جدید ایالات متحده، چنین محدودیتهایی افزایش بیشتری هم داشتهاند. با این شرایط، صنایعی که به شدت متکی بر زنجیرههای تامین جهانی هستند (مانند صنایع خودروسازی و معدنکاری) اثرات زیادی از این روندها خواهند پذیرفت؛ در حالی که صنایع بومی و خودکفا اثرپذیری کمتری خواهند داشت.
▪️گذار سبز
گذار سبز به سمت اقتصاد پاکتر همچنان یک اولویت برای بسیاری از سازمانها در سراسر جهان خواهد بود. نزدیک به نیمی از کارفرمایان شرکتکننده در نظرسنجی اعتقاد دارند که اقدامات مختلف برای کاهش انتشار کربن (گازهای گلخانهای) به تغییرات وسیعی در سطح کسب و کارها منجر خواهد شد. این روند بهویژه در صنایع آلاینده مانند خودروسازی، هوافضا و معدنکاری مشهود خواهد بود؛ چرا که کربنزدایی از عملیات نیازمند ارتقای مهارت نیروی کار و بازآموزی مهارتهای آنهاست.
▪️تغییرات جمعیتشناختی
گزارش مجمع جهانی اقتصاد حاکی از آن است که جهان در حال تجربه همزمان دو روند جمعیتشناختی مهم است: یکی از آنها سالخورده شدن جمعیت در کشورهای پردرآمد و دیگری افزایش جمعیتِ واقع در سنین کار در کشورهای کمدرآمدتر. این تغییرات به شدت بر عرضه نیروی کار در سطح جهان اثر میگذارد.
◀️ رشد و افول مشاغل تا سال ۲۰۳۰
این گزارش برآورد کرده است که تا سال ۲۰۳۰، تعداد مشاغل رسمی در جهان ۷ درصد افزایش یابد. در حالی که انتظار میرود ۹۲ میلیون از مشاغل کنونی حذف شود، ۱۷۰میلیون موقعیت شغلی جدید ایجاد خواهد شد.
◀️ حوزههای مستعد رشد
شغلی که بیشترین رشد مورد انتظار را دارد، متخصص بزرگدادههاست. پس از آن مهندسان تکنولوژی مالی (fintech) و متخصصان هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی قرار گرفتهاند.
برخی دیگر از حوزههای شغلی پرتقاضا در سالهای پیشرو عبارتند از: توسعهدهنده نرمافزار و اپلیکیشن، متخصصان جمعآوری و مدیریت داده، متخصصان خودروهای برقی و بدون راننده، متخصصان طراحی رابط کاربری (UI/UX)، رانندگان کامیون سبک و خدمات تحویل، متخصصان اینترنت اشیا، تحلیلگران داده، مهندسان محیطزیست، متخصصان دواپس (devops) و مهندسان انرژیهای تجدیدپذیر.
◀️ مشاغل دارای سریعترین نرخ رشد و افول
این گزارش همچنین عنوان کرده است که مشاغل خط مقدم (مانند کارگران کشاورزی، رانندگان تحویل مرسوله و کارگران ساختمانی) و مشاغل مراقبتی و خدماتی (مانند متخصصان پرستاری و معلمان آموزشی) بیشترین سرعت رشد را خواهند داشت.
همچنین در حالی که مشاغل فنی تقاضای زیادی را تجربه خواهند کرد، شغلهای فیزیکی-دستی افول خواهند داشت. متصدیان خدمات پستی، تحویلداران بانک و کارکنان دفتری ثبت داده، همگی با افول مورد انتظار ۲۰درصدی تعداد مشاغل مواجه خواهند شد.
◀️ مهارتهای پرتقاضای آینده
جای تعجب نیست که برآوردها از افزایش تقاضا برای مهارتهای مرتبط با تکنولوژی و هوش مصنوعی خبر میدهند؛ به طوری که سه مهارت نخست فهرست در همین زمینه هستند. مهارتهای خلاقانه و انتزاعی نیز در رده چهارم است.
تفکر خلاق، تابآوری، انعطافپذیری و چابکی، مجموعه مهارتهای مورد انتظار رده پنجم هستند. در نهایت کنجکاوی و یادگیری مادامالعمر در رده ششم از مهارتهای مورد تقاضا در ۵ ساله پیشرو قرار گرفتهاند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.